1. Sopimuspohja kuntoon alusta alkaen

Laatimalla mahdolliset asiakassopimukset, osakassopimukset ja muun sopimuspohjan jo heti liiketoiminnan alussa huolellisesti, olet ennaltaehkäissyt mahdollisista ristiriitatilanteista aiheutuvia kustannuksia huomattavasti tehokkaammin, kuin mikäli hoidat sopimuskantasi kuntoon kiireellä, kriisitilanteen jo lähestyessä.

2. Ensimmäisen tilikauden tulos

Kun perustat yritystäsi, sinulta kysytään arviota ensimmäisen vuoden liikevaihdosta ja tuloksesta. Vaikka tavoitteet ovat korkealla, verotuksen kanssa on syytä pitää jalat maassa. Ilmoita verottajalle realistinen tulostavoite, jopa hieman alakanttiin, jolloin mahdolliset vastoinkäymiset liiketoiminnassa yhdistettynä korkeisiin ennakkoveroihin eivät vie yritystäsi konkurssiin heti ensimmäisten kuukausien aikana. Arviota liikevaihdosta ja tuloksesta voi muuttaa tilikauden aikana.

3. Oikean yhtiömuodon valitseminen

Valitse oikea yhtiömuoto jo liiketoiminnan alkutaipaleelta saakka. Mikäli toimintasi on rahavirtojen valossa pientä, niin sinulle sopii todennäköisesti paremmin toiminimi kuin osakeyhtiö. Kun toiminnassa liikkuu suuret rahavirrat tai toiminta tulee luultavasti kasvamaan suureksi, on osakeyhtiö tällöin toiminimeä parempi vaihtoehto.

4. Yhteistyökumppaneiden etsintä

Sopivien yhteistyökumppaneiden etsinnän merkitys korostuu etenkin silloin, kun liiketoiminnan rakentaminen menestyväksi edellyttää osaamista muuallakin kuin pelkästään omassa ydinliiketoiminnassa. Ota yhteyttä ja tarjoa yhteistyötä mielestäsi sopiville yhteistyökumppaneille, väitämme että yhteistyö edesauttaa menestystä.

5. Kilpailuta hankinnat

Liiketoiminnan tarvitsemat palvelut – esimerkiksi pankki- ja vakuutuspalvelut, on suositeltavaa kilpailuttaa, sillä voit säästää huomattaviakin summia kysymällä tarjousta useammasta kuin yhdestä paikasta. Muista kilpailuttaa yrityksiä haluamiesi ominaisuuksien mukaan – etsitkö esimerkiksi edullisinta, parhainta hinta-laatusuhdetta vai kattavinta palvelutarjontaa.

6. Ota rohkeasti yhteyttä!

Yrittäjille on tarjolla lukuisia neuvontapalveluja, joita kannattaa hyödyntää mikäli liiketoiminnassa on askarruttavia tekijöitä. Neuvontaa on mahdollista saada ainakin paikallisista yrityshautomoista, pankeista ja vakuutusyhtiöistä, verottajalta sekä meidän yrityksemme kautta.

7. Suunnittele strategiasi huolella ja muuta tarvittaessa

Strategia on joukko keinoja, joilla yrityksesi aikoo saavuttaa asetetun tavoitteen. Suunnittele tarkasti ydinliiketoimintasi sekä siihen liittyvät ’’aputekijät’’, esimerkiksi myynti ja markkinointi. Valitsemalla huolellisesti esimerkiksi sopivat myynti- ja markkinointikanavat, vältyt tai ainakin vähennät riskiä vääriin päätöksiin.  Mikäli joku osa yrityksesi strategiassa ei selkeästi toimi, ole valmis toteuttamaan vaihtoehtoisia ratkaisuja.

8. Taloushallinnon ulkoistaminen

Älä tuhlaa liikaa tunteja ja osaamistasi ydinliiketoimintasi ulkopuolisiin tekijöihin – kysy alan ammattilaiselta kustannustehokasta ratkaisua, jonka avulla säästät hermoja ja työtunteja siihen mikä lopulta tekee tuloksen yrityksellesi.